The fish cooked with sauce in clay pot – Cá Kho Tộ.

 

Fish is the main dish in the meal of the Vietnamese. After a long time eating meat, people will be bored and want to change to fish, but with fish, people will never get tired of changing meat but only to refine the taste. In the fish dishes, the easiest to make but the most difficult to create the most impressive is the fish cooked with sauce in clay pot – a typical dish of the people of South Vietnam.

Fish is often chosen to fish cooked with sauce is river fish with more meat, meat firm, less bone, a range of about 400 – 500g is just enough to not soft meat: Snakehead, Catfish, Yellowtail or baby to be able to eat bones: Common climbing perch, Elongatus,… Clean, slice just to eat (with large fish) or leave whole (baby fish), marinated: pepper, sugar, salt, fish sauce is appropriate. And special, with braised fish to add a few tablespoons of water to color the fish should be attractive color. This can be done by make boiling sugar or buy ready made items. But with a chef whose self-esteem, using ready-made sauce is unacceptable, it is customary for them to make their own, so it also creates some unique features of each. people.

In order not to dry fish need a little lubricant should be combined with the fish will be bacon. Braised fish will not use oil but the fat from the fat just fried fat of bacon, medium fat and smooth, so the more attractive for the dish. The meat is just cut into square pieces of chess, fried for fat to help out, to put meat on the bottom of the pot, fat to fish to marinate with other spices and put on the meat. The final ingredient is coconut water that floods the fish surface. The typical soups of the river will be very difficult to leave the coconut – water plants are grown here and are famous for fresh, cool fresh water. The coconut chosen to make a stew should be a dense coconut with a sweet, juicy color that does not taste sour when the coconut is young and also does not have gas or oil ripple of the old coconut. Put on the stove to boil with large fire and turn to small fire to boiling liu riu until the water is a little plastic in the bottom of the pot is finished.

 

2_164927 The fish cooked with sauce in clay pot - Cá Kho Tộ.                                      The fish cooked with sauce in clay pot 

 

This process will be very flimsy if not mentioned – clay pot. It is only used to cook fish, so when the pot as long as, the taste of fish dishes as special. This old pot can also be made dowry, is a close present of the mother to her daughter when getting married. Combined with a clay pot must be the wood stove. It will be completely “lost” when you combine pots with gas stoves or infrared cookers, right? And this combination will result in, in addition to the delicious taste characteristic, there will be more nostalgia about the past through familiar smoke with each Vietnamese.

Add a little more, this braised fish will be especially suitable for people with indigestion, who are sick or who are weak. According to folklore, , especially river fish, most healthy, not afraid of indigestion or allergy when used. When it comes to the north, it will be combined with ginger, galangal, … to suit the climate here. The salty, sweet, spicy of this fish is even better when eaten with hot rice in cold weather or drizzle – the rice is cooked in the clay pot will be an absolute enjoyment in the cuisine.

Cá kho tộ.

Cá kho là món ăn chiếm vị trí chủ đạo trong bữa ăn của người Việt. Sau một thời gian dài ăn thịt, người ta sẽ ngán và muốn đổi sang cá, nhưng với món cá, người ta sẽ chẳng bao giờ ngán mà đổi sang thịt mà chỉ đổi cách chế biến để làm mới khẩu vị mà thôi. Trong các món cá kho, món dễ làm ngon nhất nhưng lại khó tạo ra ấn tượng đặc biệt nhất chính là cá kho tộ – một món ăn đặc trưng của người dân vùng Nam Bộ Việt Nam.

Cá để kho tộ thường được chọn cá đồng hoặc cá nước lợ có nhiều thịt, thịt cá chắc, ít xương, một con tầm khoảng 400 – 500g là vừa đủ để không bở thịt: cá lóc, cá trê, cá bông lau (basa) hoặc cá bé để có thể ăn luôn xương: cá rô, cá kèo,… Làm sạch, cắt miếng mỏng vừa ăn (với cá lớn) hoặc để nguyên con (cá bé), ướp gia vị: tiêu, đường, muối, nước mắm gia giảm thích hợp và đặc biệt, với cá kho tộ phải cho thêm vài muỗng nước hàng để lên màu cho cá thì cá mới có màu hấp dẫn. Nước hàng này có thể tự làm bằng cách thắng đường hoặc mua ở ngoài hàng cũng được. Nhưng với một người đầu bếp có niềm tự hào của bản thân, sử dụng nước hàng làm sẵn là không thể chấp nhận được nên thông thường, họ sẽ tự làm nước hàng, vì vậy cũng tạo nên một số điểm đặc trưng riêng của mỗi người.

Để cá không khô thì cần phải có một ít chất bôi trơn nên kết hợp với cá kho sẽ là thịt ba chỉ. Cá kho tộ sẽ không sử dụng dầu mà dùng mỡ từ thịt ba chỉ rán chảy ra vừa béo ngậy, vừa thơm mịn nên càng tăng độ hấp dẫn cho món ăn. Thịt ba chỉ cắt miếng vuông hình quân cờ, rán cho mỡ chảy bớt ra cho đỡ ngán, xếp thịt ở đáy nồi, mỡ cho vào cá để ướp cùng các gia vị khác và được xếp lên trên thịt. Nguyên liệu cuối cùng cần có là nước dừa đổ ngập mặt cá. Các món kho đặc trưng của miền Nam sông nước sẽ rất khó vắng mặt quả dừa – loại cây lấy nước được trồng rất nhiều ở đây và nổi tiếng với dòng nước ngọt lành, thanh mát. Quả dừa được chọn để làm món kho phải là một quả dừa bánh tẻ với chất lượng nước đậm ngọt, không có vị hơi chua khi dừa còn non và cũng không có ga hay gợn dầu của dừa già. Đặt lên bếp nấu sôi với lửa lớn và lại chỉnh sang lửa nhỏ để sôi liu riu đến khi nước cạn còn một ít dẻo quánh ở đáy nồi là món ăn đã hoàn thành.

 

cá-kho-to The fish cooked with sauce in clay pot - Cá Kho Tộ.                                       Cá Kho Tộ

 

Quá trình này sẽ rất thiếu sót nếu không nói đến – tộ. Tộ ở đây sẽ là một cái nồi bằng đất chỉ chuyên dùng để kho cá nên khi nồi dùng càng lâu, hương vị của món cá kho càng đặc biệt. Cái nồi này khi xưa còn có thể được làm của hồi môn, là món quà thân thiết của mẹ tặng cho con gái khi đi lấy chồng. Kết hợp với nồi đất phải là lửa củi thì mới đúng điệu. Sẽ hoàn toàn “lạc quẻ” khi bạn kết hợp nồi đất với bếp ga hay bếp hồng ngoại, đúng không? Và sự kết hợp này sẽ cho ra kết quả là ngoài vị ngon dung dị đặc trưng, sẽ có thêm nỗi nhớ bâng khuân về quá khứ qua vị khói thân thuộc với mỗi người dân Việt.

s

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of