Cake Ask with marinated char-grilled pork – Bánh hỏi thịt heo

 

Cake Ask may be a variation of vermicelli. It originated in Binh Dinh – a central province of central Vietnam. When it appeared, lots of questions about it so the name “cake Ask” came out ?! The cake Ask is made from rice like vermicelli, but the noodles is smaller and smaller. It is soft thin vermicelli noodles. Currently, this cake has been popular throughout the central and highlands provinces of Vietnam: Da Nang, Quang Nam, Quang Ngai, Phu Yen, Nha Trang, Vung Tau, Gia Lai, Dak Lak … Cakes are often eaten with onions fried in oil, boiled pork, marinated char-grilled pork, … during the holidays, wedding, anniversary and invite guests. The cake Ask is also a simple dish for breakfast: wrapped with girdle-cake and cucumber, ​​boiled meat and fish sauce.

Cake Ask and vermicelli are similar in the process of washing rice, soak the rice overnight (about 10-12 hours) and then milling into powder, put in a cloth bag to knead powder. Cake Ask to do more work than vermicellis with additional stream to make flour under-done, for the under-done powder into the mold and then pressed into the cake, take the cake and then steamed to prepare the finished product is cake ask. Each stage has its own techniques, so only experienced people can produce a batch of cake with tough, thin, small, smooth, transparent white.

 

bánh-hỏi-thịt-heo-2 Cake Ask with marinated char-grilled pork - Bánh hỏi thịt heo

 

The cake will be applied to a layer of oil-shallots. This mixture consists of peanut oil fry chopped onion and chives. Allow to cool and re-mix into a little chopped shallot to colour green is beautiful. The taste of the cake is the main taste of this oil. Light scent of shallots, smooth sweet fat taste of peanut makes the cake white and tender and has a special flavor make it that other types of variation: noodles, Quảng style noodle, noodles leaves large, wet cake, rolls, rice vermicelli, … can not be replaced.

The first choice of Binh Dinh people when asked to eat cake Ask is “cake Ask pig’s tripes”. A small cup gruel, a small cup fish sauce, a disk full with: liver, heart, kidney, throat, ears, tongue,… and a disk of green vegetables add bean sprouts under-done. However, when coming to Danang, the cake Ask will eat with another trend: “cake Ask Roast meat” or “cake Ask marinated char-grilled pork “, creating a new characteristic of the locality. Roast meat in Da Nang can really create a special line with crispy pork skin, soft meat inside sweet. Bite a piece will feel the meat soft with skin crispy like dancing in the mouth. Barbecue in Da Nang is marinated with neutral recipe of all three regions, not too salty as the North, nor too sweet as the South, so it will be very sweet and pleasant to taste.

Only a part of cake Ask roast pork (barbecue) can help you feel full during the work session without feeling full or heavy. Pork also include a lot of zinc, vitamin B12, B6, B3, fat, collagen, … can be nutritional supplement so it is the right choice for men or sedentary office workers  because enough nutrients, both comfort, appetite, and strengthen the muscles of the body.

 

Bánh hỏi thịt heo

Bánh hỏi có lẽ là một biến thể của bún. Nó bắt nguồn từ Bình Định – một tỉnh chính giữa của miền Trung Việt Nam. Khi vừa xuất hiện, nó đã thu hút sự quan tâm của rất nhiều người nên cái tên “bánh hỏi” ra đời?! Bánh hỏi cũng làm từ bột gạo tẻ như bún nhưng sợi bánh mảnh và nhỏ hơn bún. Hiện nay, loại bánh này đã được phổ biến xuyên suốt các tỉnh miền Trung và Tây Nguyên: Đà Nẵng, Quảng Nam, Quãng Ngãi, Phú Yên, Nha Trang, Vũng Tàu, Gia Lai, Đắk Lắk,… Bánh hỏi thường được ăn với mỡ hành, thịt quay, thịt nướng, lòng heo,… trong các dịp lễ, cưới hỏi, giỗ kỵ, cúng kính và tiệc mời khách. Bánh hỏi cũng là một món ăn đơn giản cho bữa sáng: cuốn kèm với bánh tráng và dưa leo, thịt luộc thái mỏng hoặc chấm cùng nước mắm nhĩ đậm đà với màu nâu sóng sánh.

Bánh hỏi và bún có cách làm tương đối giống nhau với quy  trình vo gạo cho sạch, ngâm gạo qua đêm (khoảng 10 – 12 giờ) rồi đem đi xay thành bột nước, cho vào túi vải để trùng bột. Bánh hỏi làm công kỹ hơn bún một chút với thêm cách công đoạn làm bột “giảo”, cho bột “giảo” vào khuôn rồi ép thành bánh, bắt bánh rồi mang đi hấp cách thuỷ thì mới cho ra thành phẩm hoàn thành là bánh hỏi. Mỗi công đoạn đều có kỹ xảo riêng nên chỉ có người có kinh nghiệm mới cho ra một mẻ bánh với sợi bánh dẻo, mảnh, nhỏ, tơi, không bị vón, liền mạch và có màu trắng trong suốt.

 

bánh-hỏi-thịt-heo Cake Ask with marinated char-grilled pork - Bánh hỏi thịt heo

 

Bánh hỏi khi mang ra ăn sẽ được thoa lên một lớp dầu-hẹ. Hỗn hợp này gồm dầu đậu phộng (còn được gọi là dầu phụng hoặc dầu lạc) được đun nóng cho tới, sau đó cho hành, hẹ cắt nhỏ vào khử thơm. Để nguội và lại trộn vào một ít hẹ tươi cắt nhỏ để có màu xanh mát. Hương vị đặc trưng của bánh hỏi chính là hương vị của lớp dầu hẹ này. Mùi thơm nhẹ thoảng thoảng của hẹ, vị béo ngọt mịn của dầu phụng làm cho miếng bánh hỏi trắng muốt ăn vừa dai và dẻo có một hương vị đặc trưng riêng của nó mà các thể loại biến thể khác: bún, mì quảng, mì lá, bánh ướt, bánh cuốn, phở bánh,… không thể thay thế được.

Lựa chọn đầu tiên của người Bình Định khi ăn bánh hỏi sẽ là “Bánh hỏi cháo lòng” khi muốn ăn kèm. Cháo lòng được nấu hơi loãng, múc ra một chén nhỏ dọn kèm với một chén nước mắm pha chua ngọt, một dĩa lòng với đầy đủ: gan, tim, cật, cuống họng, tai, lưỡi,…, một đĩa rau sống xanh mơn mởn kèm giá đỗ trụng sơ. Tuy nhiên, khi ra đến Đà Nẵng, món bánh hỏi này lại theo một trường phái khác là “Bánh hỏi thịt quay” hoặc “Bánh hỏi thịt nướng”, tạo nên một đặc trưng mới của địa phương. Thịt quay ở Đà Nẵng thực sự có thể tạo ra một dòng đặc sản chuyên biệt với thịt heo sữa quay da mỏng giòn, thịt bên trong mềm ngọt. Cắn một miếng thịt liên da sẽ ngay lập tức cảm giác được nước thịt chảy ra nhún nhảy cùng lớp da giòn tan như khiêu vũ trong miệng. Thịt nướng ở Đà Nẵng được ướp với công thức trung hoà của cả ba miền, không quá mặn như miền Bắc, cũng không quá ngọt như miền Nam nên sẽ rất đậm đà và vừa miệng.

Chỉ một phần bánh hỏi thịt heo là có thể giúp bạn có cảm giác no bụng trong suốt cả buổi làm việc căng thẳng mà không có cảm giác đầy bụng hay nặng bụng. Thịt heo còn chứa nhiều kẽm, vitamin B12, B6, B3, chất béo, collagen,… có thể bổ sung dinh dưỡng nên nó là sự lựa chọn thích hợp cho phái nam hay dân văn phòng ít vận động vì vừa đủ chất dinh dưỡng, vừa thoải mái, ngon miệng, lại tăng cường cơ bắp cho cơ thể.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of