Chicken stew with herbs – Gà hầm thuốc bắc.

 

Once upon a time, listening to “Slow cooked black-skinned chicken with herbs” or “Silkie chicken simmer with herbs” is associate to a luxurious dish, nutritious and only for kings or rich people. But now, with technology era and life development, it has been become popular delicious food, nutritious for everyone, every home and more common name than “Chicken stew with herbs”. “Simmer” or “slow cook” is just a way of “stew”, but speak “stew” is easier to understand and popular with everyone, right?

When it comes to chicken stew with herbs, it is often advised to choose the Silkie chicken to combine with the herbs because it is called “chicken drug” with the amino acids necessary for regulating the body, high nutrient content, low fat and cholesterol levels to get the best nutritional value for the body. But today, the choice of chickens for stew, people have expanded with hen or young chickens but still ensure its nutritious and warm. Silkie chicken is whole chicken because it is very difficult to grow (each weighs about 200-300g), another cut pieces just eat, spiced, herbs, water over the chicken and stewed in 2h is complete. Water is added: chicken broth (best); pork bone broth, coconut juice (medium) and water (most popular). For unfamiliar people, the smell of herbs can be light difficult to smell. But for those who know, the smell of herbs is very fragrant, each kind in the soup is very delicious, can eat all herbs and black juice is full of nutrients are also very attractive. A dish you eat all, do not waste anything, including chicken bones (especially the Silkie chicken with soft bite to chew), drink up the black soup already but not yet realized. Warm air will spread from the stomach to the whole body, sweat will go out, breathe out a bit as regret, as don’t forget aftertaste at the tongue. Finish the meal fully and satisfied.

 

tiem-ga-ac Chicken stew with herbs - Gà hầm thuốc bắc.

 

Tradition, in the package of herbs, there will be 13 kinds: ginseng, northern radix astragali, angelica sinensis (Angelica sinensis), wolfberry, Rehmania glutinosa Libosch, oppositifolius yam northern, jade, angelica, cadmium, pass through, longan in syrup, jujube and ginger. Each type has its own taste, but most of them are sweet, spicy, soft, salty, fragrant easily mix with chicken to create a special dish, especially delicious, especially smell. The amount of each kind will be chang to fit the body condition, physical and medical history of the eater. To get the best effect, the cooker will take herbs at the drugstore. Therefore, do not yoursefl change the composition as well as the proportion in package of herbs because they interact and create physical stimulation for the user.

The herbs in the chicken soup have nutritious and warm nature so it is suitable for patients with anemia, new patients get sick, after surgery, pregnant women in pregnancy, recovery health and beauty for women after childbirth, headache, bone pain, people with diabetes, depression, memory loss, sweating, anorexia, indigestion,… Very nutritious should eat only 1 times / week is enough for body needs. And also because it’s a nutritious and warm nature group, there are cases of colds: runny nose, peripheral neuropathy, joint pain, neck pain, allergic rhinitis, dermatitis, or itching due to cold,… will not have a positive effect on the treatment should be noted when using.

 

Gà hầm thuốc bắc

Từ xưa đến giờ, cứ nghe đến món gà tiềm thuốc bắc hay gà tần thuốc bắc là ấn tượng đến một món ăn sang của sang, bổ dưỡng và chỉ dành cho vua chúa hay dân nhà giàu. Nhưng hiện nay, với thời đại công nghệ và đời sống phát triển, nó đã được hạ xuống “thần đàn” để trở thành một món ăn ngon, bổ dưỡng cho mọi người, mọi nhà và có tên thông dụng hơn là gà hầm thuốc bắc. “Tần” hay “tiềm” thì cũng chỉ là một cách thức của “hầm”, mà “hầm” thì dễ hiểu và thông dụng hơn với mọi người, đúng không?

Nói đến gà hầm thuốc bắc, ta thường chỉ định chọn gà ác để kết hợp với các vị thuốc bắc vì nó được xưng tụng là “gà thuốc” với các loại acid amin cần thiết cho điều hoà cơ thể, hàm lượng dinh dưỡng cao, hàm lượng chất béo và cholesterol lại thấp để có được giá trị dinh dưỡng tốt nhất cho cơ thể. Nhưng ngày nay, việc chọn gà cho món hầm thuốc bắc, người ta đã mở rộng hơn với gà mái tơ hay gà ta đều được mà vẫn đảm bảo tính ổn bổ của nó. Gà ác thì để nguyên con vì có nuôi mãi cũng rất khó lớn, mỗi con nặng khoảng 200 – 300g, gà thường thì chặt miếng vừa ăn, ướp gia vị, cho gói thuốc bắc vào, đổ ngập nước và hầm trong 2h là hoàn thành món ăn. Nước dùng để hầm gà có thể là nước luộc xương gà (cao cấp nhất), nước xương heo, nước dừa (miền Nam) hay nước lọc (bình dân nhất) đều được. Với người chưa quen, mùi thuốc bắc có thể hơi khó ngửi. Nhưng với người biết, mùi thuốc bắc rất thơm, mỗi vị thuốc trong canh đều rất ngon, có thể ăn cả xác và thứ nước ngọt màu đen đầy bổ dưỡng cũng có mùi rất hấp dẫn. Một món bạn ăn tất cả không bỏ thứ gì, kể cả xương gà (nhất là gà ác có xương mềm dễ nhai nát), uống cạn thứ nước canh màu đen tuyền từ lúc nào mà chỉ đến khi hết rồi bạn mới sực nhận ra. Hơi ấm áp lúc ấy sẽ lan toả từ dạ dày ra toàn thân, mồ hôi sẽ rịn ra, thở hắt một hơi ra như tiếc nuối, như nhấp nhấm dư vị còn lưu lại nơi đầu lưỡi. Kết thúc bữa ăn một cách đầy đủ và trọn vẹn.

gà-hầm-thuốc-bắc Chicken stew with herbs - Gà hầm thuốc bắc.

 

Truyền thống, trong gói thuốc bắc sẽ có 13 vị thuốc: sâm hoa kỳ, bắc hoàng kỳ, đương quy, thục địa, hoài sơn bắc, ngọc trúc, bạch chỉ, kỷ tử, đỗ trọng, xuyên khung, nhãn nhục, táo tàu và gừng. Mỗi loại đều có hương vị riêng nhưng đa phần đều có vị ngọt, giòn, mềm,mặn, hương thơm dễ dàng hoà quyện với gà tạo ra một món ăn vừa thơm đặc biệt, vị ngon càng đặc biệt. Lượng của từng loại sẽ được biến đổi sao cho hợp với thể trạng, thể chất và tiền sử bệnh của người dùng. Để có được tác dụng tốt nhất, người nấu sẽ khai trường hợp ở tiệm thuốc để các lương y bốc thuốc có tỷ lệ phù hợp. Vì vậy, không nên tự ý thay đổi thành phần cũng như tỷ lệ của các loại thuốc trong gói thuốc bắc vì tính chất của Đông Y là chúng tương tác nhau và tạo ra sự thúc đẩy thể chất cho người dùng.

Các vị thuốc trong món gà hầm đều thuộc nhóm ôn bổ nên rất thích hợp cho người bệnh thiếu máu, người mới ốm dậy, sau phẫu thuật, an thai cho phụ nữ mang thai, hồi phục sức khoẻ và nhan sắc cho phụ nữ sau sinh, yếu người, đau đầu, đau xương, người bị tiểu đường, suy nhược thần kinh, giảm trí nhớ, ra mồ hôi trộm, nóng người, chán ăn, di tinh,… Rất bổ dưỡng nên chỉ cần ăn 1 lần/tuần là đủ cho nhu cầu cơ thể mỗi người. Và cũng vì nó thuộc nhóm ôn bổ nên các trường hợp cảm nhiễm phong hàn: cảm lạnh, sổ mũi, đau dây thần kinh ngoại biên, đau nhức khớp, đau vai gáy, viêm mũi dị ứng, viêm da hay ngứa ngáy toàn thân do lạnh,… sẽ không có tác dụng tích cực đến quá trình điều trị nên cần lưu ý khi sử dụng.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of