Indian goat curry – Cari Dê

 

Indian goat curry

One of the dishes imported from abroad has been warmly welcomed, can be used at breakfast, lunch, afternoon is Indian goat curry. The taste hot spicy pepper, the aromatic flavor of curry, add taste fat of goat meat easily subjugate the taste of the Vietnamese and all the world.

Goat meat to make curry is usually choose fresh meat just cut, wash clean and soaked with a little ginger wine to removed the smell of goat meat. Remove the goat fat and cut the pieces just eat. Piece goat meat has cut thick, can be lean or meat has a little bone, stick a little skin, marinated with onions, pepper, red chili, garlic, curry leaves and curry powder in least 2h to meat soaked in spices. More luxury is the use of fresh curry leaves to marinate meat will be more aromatic blend, broth is more bold than the curry powder. But with ordinary people, I really do not realize the difference between the two, so we should be simply it, right?! Fried garlic, onion and curry leaves with oil and then put in goat meat marinated stir-fry to ripe. Continue put in sweet potatoes, potatoes, eggplant cut small pieces and then stir-fry to absorbed spices. Add broth, milk, coconut jucie to the stew until soft meat is done.

 

150071218726285-ca-ri-ga-01 Indian goat curry - Cari DêIndian goat curry

 

Indian goat curry in Vietnam has been adjusted accordingly, so the water used more diluted, taste fat than the original, goat meat is also softer should be eaten with hot toast, vermicelli or noodles is also very delicious. However, true style of Indian goat curry, we will eat with Indian rice, Naan cake, Chapathi cake or luxurier is Paratha cake. Broth’s indian goat curry is very thick so when you eat, we will put pinch a little rice or tear a piece of Naan (usual) right to the broth. Rice or cake powder will absorb broth very quickly so the piece cake or rice in hand will immediately heavy, soaked with broth. Bring to your mouth, chewing a few, get a piece goat meat to chew along. The characteristic aroma of curry, spicy flavor, sweet, salty, soft fat, tough, mixed together make us want to swallow the tongue. Boiled goat or boiled beef is often confused (I often mistaken) but when cooking curry, it can not be mistaken because the soft texture of goat meat is extremely distinctive and prominent. You just eat a piece, want to eat more pieces, and a piece again and again.

Because the stew in long time, the spices of both chili and pepper were released and dipped in the meat. When eaten, goat meat will a little spice on the tongue and the broth is not too spicy. The reddish brown chili oil and the orange color of the broth combine with the rich curry aroma to make the dish extremely attractive.

Apart from tasty, rare kinds of meat that have as much nutritional value as goat meat. It is good for both men and women, children and the elderly in terms of nutritional supplements as well as prevention of some diseases: cardiovascular disease because it contains high levels of unsaturated fats that help improve bad cholesterol; high protein content cause create feel full stomach, helpful in case of want to lose weight; prevent anemia in pregnant women, reduce menstrual abdominal pain in girls; rich vitamins, minerals, selenium and choline, the effects of cancer, diabetes, immune system, good brain and stress during work. Adding a little secret, this juicy meat also works well for improving the physiological needs of both men and women.

Cari Dê.

Một trong các món ăn của nước ngoài có thể sử dụng ở cả bữa sáng, trưa, chiều đã du nhập vào Việt Nam là cari dê Ấn Độ. Vị cay nồng của ớt, hòa với hương thơm đậm đà của cà ri, thêm vị béo ngậy của thịt dê đã dễ dàng chinh phục khẩu vị ẩm thực của người Việt Nam và trên toàn thế giới.

Mua thịt dê chọn thịt tươi, mới mổ về làm sạch rồi ngâm với một ít rượu gừng để khử mùi hôi. Lọc bỏ mỡ nếu có rồi chặt miếng vừa ăn. Miếng thịt dê làm cari có thịt dày, có thể bọc quanh một chút xương hoặc chỉ riêng thịt thôi, dính một ít da, ướp chung với các loại gia vị hành, tiêu, ớt, tỏi, lá cari và bột cari trong khoảng 2h là ít nhất để thịt thấm đều vị. Sang hơn một chút là dùng quả cari tươi cho vào thịt ướp sẽ có vị thơm hoà quyện hơn, nước dùng đậm vị nhiều so với cari bột chế biến sẵn. Nhưng vì là người bình thường, nên thực sự tôi không nhận ra sự khác nhau giữa hai thứ nên chúng ta cứ đơn giản hoá nó thôi, nhỉ?! Khử hành, tỏi và lá cari tươi với dầu cho thơm rồi cho thịt dê đã ướp vào đảo cho săn lại. Cho khoai lang, khoai tây, cà tím đã cắt miếng nhỏ rồi chiên sơ qua dầu vào đảo cho thấm. Cho tiếp nước dùng, sữa, nước dừa vào vào hầm cho đến khi thịt mềm là xong.

Cari dê của Ấn ở Việt Nam đã được cải biên cho phù hợp nên có nước dùng loãng hơn, béo hơn bản chính, thịt dê cũng mềm hơn nên được ăn cùng bánh mì ổ nóng vừa ra lò hoặc chan với bún cũng rất ngon. Tuy nhiên, đúng vị cari dê của Ấn, ta sẽ ăn cùng cơm nị, bánh nan, bánh chapathi hay sang hơn là bánh paratha. Nước dùng của cari Ấn rất sệt nên khi ăn, ta sẽ véo một ít cơm nị dẻo mềm hay xé một miếng bánh nan (thường dùng là bánh nan) mềm dai, chấm vào nước sốt. Cơm hay bánh bột sẽ hút nước rất nhanh nên miếng bánh hay cơm trong tay sẽ ngay lập tức trĩu nặng, đẫm nước dùng. Đưa lên miệng, nhai vài cái, lại múc một miếng thịt dê mềm béo, thịt rung rinh trong muôi, thêm ít nước sóng sánh vào nhai cùng. Mùi thơm đặc trưng của cari, hương cay nồng, vị ngọt, mặn, mềm béo, dai , dẻo hoà trộn vào nhau làm cho ta cứ muốn nuốt luôn cả lưỡi. Thịt dê khi hấp hay luộc thường bị nhầm với thịt bò (tôi thường nhầm) nhưng khi nấu cari, nó hoàn toàn không thể nhầm được vì thớ thịt dẻo mềm của thịt dê cực kỳ đặc trưng và nổi bật trong đó. Bạn vừa ăn một miếng, lại muốn ăn tiếp thêm miếng nữa, và lại một miếng nữa mãi không thôi.

 

goat-curry Indian goat curry - Cari Dê               Cari Dê

 

Vì thời gian hầm cari rất lâu nên vị cay của cả ớt và tiêu đã thoát ra và đẫm vào miếng thịt. Khi ăn cari, miếng thịt dê sẽ có vị the the nơi đầu lưỡi và nước lại không quá cay. Màu nâu đỏ của lớp dầu ớt phía trên và màu cam vàng của nước dùng hoà quyện hương thơm cari nồng nàn làm cho món ăn đậm đà cực hấp dẫn.

Ngoài ngon ra, ít có loại thịt nào có giá trị dinh dưỡng nhiều như thịt dê. Nó tốt cho cả nam và nữ giới, trẻ em và người già trong vấn đề bổ sung dưỡng chất cũng như phòng ngừa một số bệnh: bệnh tim mạch vì chứa nhiều chất béo không bão hoà giúp cải thiện lượng cholesterol tốt, loại bỏ cholesterol xấu; giàu protein nên tạo cảm giác no bụng nhanh, thích hợp trong trường hợp muốn giảm cân; ngăn ngừa trường hợp thiếu máu ở phụ nữ mang thai, giảm đau bụng trong kỳ kinh nguyệt ở các bạn gái; nhiều vitamin, khoáng chất, selenium và choline nên các tác dụng phòng chống ung thư, tiểu đường, tăng cường hệ thống miễn dịch, tốt cho não và giảm căng thẳng trong khi làm việc. Thêm một bí mật nhỏ, loại thịt ngon ngọt này còn có tác dụng tốt đối với cải thiện nhu cầu sinh lý của cả nam và nữ.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of