Sliced-chicken noodle soup – Phở Gà

 

With the Vietnamese, Pho is said, people will immediately remember the essay “Pho” by Nguyen Tuan. In it, he complimented the squid with beef noodle soup and at the same time took chicken noodle soup is a type of special non-standard kind. Here, we have not talked about right or wrong, but when talking about food, we will talk to the story of taste. Complete truth. For those who like the taste of light, sweet and cool people will not ignore the hot and delicious chicken noodle soup for breakfast, dinner or little taste, and also for the whole day with “bored rice noodle cravings”.

For a delicious chicken noodle soup, the most important ingredient is chicken. Chicken in Vietnam is still the best with the brand “chicken local” raised on the hill. The cock (better than hens) weighs about 2 – 3kg or more will give you meat fragrant, toned, yellow skin fat and crunchy. Chicken have a light yellow skin with crispy fat or chicken leg with firm muscles attached to cartilage with both flexible and crispy is the most special part of the chicken as well as make grow up special a bowl of chicken noodle. There are also some families who choose young hen that gave birth once (preferably about 1.6 to 1.8 kg) because small members of family, who prefer soft, fatty ovaries. Of course, we will be satisfied this small request to be able to see the wide smile to the ears open to some baby teeth, white in pretty. Each meal will be more enjoyment by the glance up with curved eyes and then bending down to continue with hot Pho bowl of smoked with the characteristic aroma of Pho, blend of onions, purple, ginger, scent, anise, cinnamon stick, …

 

201507192201_104052_untitled_7 Sliced-chicken noodle soup - Phở Gà                           Sliced-chicken noodle soup

 

The chicken broth from the chicken bone will have a pleasant sweet taste, add a golden wave of chicken fat will make the bowl more featured on the background of soft noodles with white in the clear water add the fresh green of the coriander. When eating chicken noodle soup, we will often add thin sliced ​​lemon leaves to the chicken and a plate of herbs mixed with basil, green onion and green corinder. Every single bowl of Pho, first we can enjoy of all the picture nature countryside of yellow manture rice, the green of the grassland, the white of the clouds, and transparent color of water and air. Next is taste to the delicious, fresh, cool as the morning dawn of broth. And finally the warmth spreading from the stomach awakens the body, the spirit smoothly and gently after swallowing the final drop from the spoon.

With overworked people: fatigue, headaches, more thoughts,… collection is the causative agent asthenia, a hot bowl of chicken soup can help you wake up right away. When eating chicken dishes, rate of serotonin in your brain will increase, helping to reduce the stress we are experiencing, strengthen the mood of happy. In particular, chicken also has the effect of supply blood, easily absorbed for people with stomach pain or sick. Because follow to traditional Chinese medicine, taste of chicken is sweet, nourishing for the taste, blood and kidney. In addition, chicken meat is lean, high in protein, low in fat and a lot of vitamin A-derived substances such as retinol, alpha and betacarotene, lycopene, etc. So you can maintain body weight balance, healthy, enhance your eyesight when working with computers in today’s internet age.

Phở Gà. 

Với người Việt Nam, nói đến phở, người ta sẽ nhớ ngay đến bài tuỳ bút “Phở” của cụ Nguyễn Tuân. Trong đó, cụ đã khen hết mực với món phở bò và đồng thời đã biếm món phở gà là một thể loại biến tấu đặc biệt không tiêu chuẩn. Ta không nói đến chuyện đúng sai, nhưng khi nói về món ăn, ta sẽ đi kèm theo câu chuyện về khẩu vị. Ở đây cũng đúng như vậy, với những người thích vị thanh ngọt, mát mắt của màu xanh và vàng hoà quyện trong trẻo, người ta sẽ không bỏ qua cho món phở gà nóng hổi và thơm lừng cho bữa sáng hoặc bữa đêm lót dạ ấm lòng, và cũng có thể cho cả ngày khi “chán cơm thèm phở”.

Để có một bát phở gà ngon, nguyên liệu quan trọng nhất có lẽ là gà. Gà ở Việt Nam mình vẫn là ngon nhất với thương hiệu “gà ta” nuôi thả chạy trên đồi. Những con gà trống (còn gọi là gà cồ) nặng khoảng từ 2 – 3kg trở lên sẽ cho ra thịt thơm, săn chắc, da vàng béo và giòn sần sật. Miếng thịt gà có dính chút da vàng vừa giòn vừa béo hoặc khúc đùi gà với khối cơ săn chắc hoà cùng lớp gân sụn vừa dẻo vừa giòn là phần đặc biệt nhất của con gà cũng như làm nên một bát phở gà đặc biệt hấp dẫn. Cũng có một số gia đình sẽ chọn gà mái đã đẻ một lứa (tốt nhất là nặng khoảng 1,6 – 1,8kg) cũng vì các thành viên bé nhỏ trong gia đình sẽ thích buồng trứng non vàng ruộm, mềm béo. Lẽ dĩ nhiên, chúng ta sẽ chiều theo yêu cầu nho nhỏ này để có thể thấy những nụ cười rộng đến tai lộ ra vài cái răng bé bé, trắng trong xinh xắn. Mỗi bữa ăn sẽ càng thêm hưởng thụ bởi những cái ngẩng lên nhìn thoáng qua bằng đôi mắt cong cong rồi lại cúi xuống tiếp tục với bát phở ấm nóng bốc khói với hương thơm đặc trưng của “phở” hoà quyện của những hành tây, hành tím, gừng, mùi, hoa hồi, thanh quế,…

 

cach-lam-pho-ga-2-1 Sliced-chicken noodle soup - Phở Gà                           Phở gà 

 

Nước dùng được ninh từ xương gà sẽ có vị thanh ngọt dễ chịu, thêm ánh vàng sóng sánh của mỡ gà sẽ làm bát phở thêm nổi bật trên nền bánh phở tươi trắng ngần mềm mỏng, núng nính trong làn nước sền sệt trong vắt điểm thêm màu xanh tươi của ngò ta thơm ngát. Khi ăn phở gà, ta thường sẽ có thêm đĩa lá chanh xắt mỏng để rắc li ti lên thịt gà và có thể có (hoặc không tuỳ vùng miền) đĩa rau thơm nhiều loại với húng quế, hành lá, ngò ta xanh mơn mởn. Mỗi một bát phở, chúng ta có thể thưởng thức trước hết là bức tranh thiên nhiên vùng đồng quê yên bình của màu vàng lúa sắp gặt, màu xanh của những đồng cỏ mênh mang, màu trắng của các đám mây lững lờ trôi, và màu trong suốt của nước và không khí,… rồi mới đến hương vị ngon ngọt, trong lành, thanh mát như buổi bình minh mỗi sáng của mỗi người.

Ngoài ra, với những người làm việc quá sức, mệt mỏi, đau đầu, suy nghĩ nhiều,… có thể gom gọn lại là các tác nhân gây suy nhược cơ thể, một bát phở gà nóng có thể giúp cho bạn tỉnh táo lại ngay sau đó. Khi ăn các món ăn từ thịt gà, nồng độ serotonin trong não của bạn sẽ tăng lên, giúp giảm những căng thẳng chúng ta đang chịu, tăng cường tâm trạng vui vẻ. Đặc biệt, thịt gà còn có tác dụng bổ sung khí huyết , dễ hấp thu đối với những người bị đau dạ dày hoặc mới ốm dậy. Bởi theo Đông Y, thịt gà có tính ôn ngọt, bổ dưỡng cho tỳ vị, khí huyết và thận. Ngoài ra, thịt gà là loại thịt nạc chứa nhiều protein, ít chất béo và rất nhiều chất bắt nguồn từ vitamin A như retinol, alpha và betacarotene, lycopene,.. nên bạn hoàn toàn có thể duy trì trọng lượng cơ thể cân đối, khoẻ mạnh và tăng cường thị lực khi làm việc nhiều với máy tính trong thời đại internet hiện nay.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of