Smoothies – Sinh tố

 

Smoothie, which you can use throughout the summer to winter, from early morning to late evening, can be substitute for light meals that are both delicious and beautiful body. For many, it is a kind of drink. Maybe they belong to the team that likes to talk, when the conversation is over, ice in the smoothie melts into water, more liquid, they will use the straw and drink just like juice. But to me it is dish. I will use the scoop to pick up each spoon from the beginning to the end empty the glass of smoothie since it has not yet sign of water separation. Say so much but not introduce you to what smoothie, right?

Smoothie is a food made from vegetables, fruits crush milk and ice to make a solid and thick liquid mixture with bright colors of the material: blue of avocado, violet of blueberry, pink of strawberry, yellow of mango,… Topping added: almonds, raisins, blueberries, dry coconut meat,… Are you attractive?

The ingredients required for smoothies are just slightly soft. So with the creativity of human, there are hundreds, thousands kinds of smoothies are combined from many kind of different materials. But only a good bartender can create the most unique combination, the best taste and the better if it can be popular for everyone. However, when making smoothies are also the basic point. We can use these notes and combine the most common ones to have a wonderful glass of smoothie.

 

Sinh-tố-1 Smoothies - Sinh tốSmoothies

The first is the raw material to make fresh fruits and vegetables, select the right time ripen of fruits to the most flavorful aroma. So, smoothies are a seasonal dish. What the season, then form. Continue, get some frozen fruit to replace the ice, reducing the composition of the ice to prevent the diluted smoothie. Use coconut juice or milk instead of water to make the flavors more sweet. Use some lemon juice to increase the sour taste, increase the absorption of vitamin C and also reduce oxidation to change the color of the dish. Finally, the ice put in the last step to avoid crush too small, easily dissolved into water, causing the case of water separation.

In tropical Vietnam, the richest and most delicious is summer with many kinds of fruits: avocado, pineapple, jackfruit, rambutan, banana, plum, guava, mango, longan, grape, durian,… So, there will also be more delicious smoothies in propriety with the preferences of many people. Nowadays, after discovering many good effects on the body of vegetables, green smoothies are becoming more popular and are more accepted by its benefits: rich chlorophyll, helps in digestive and metabolic functions, enhances the consumption of fruits and vegetables, improves mood, helps fight depression, promotes natural weight loss, provides water and brightens skin. However, the natural sweetness, passionate aroma of fruits is the kind of flavor is difficult to resist. In the afternoon, sun in the summer, the belly is not full, not hungry but want to eat something delicious, cool, not fat, beautiful skin, good for the body,… smoothies are an option great. To me, the time to enjoy smoothie avocado with green color, aroma, greasy taste of avocado with the condensed milk, sometimes bite a piece of dried coconut sweet, crispy really is wonderful.

 

Sinh Tố

Sinh tố món ăn mà bạn có thể dùng xuyên suốt từ hè sang đông, từ sáng sớm đến chiều tối, dùng thay cho những bữa ăn nhẹ vừa ngon vừa đẹp hình thể. Với nhiều người, nó là một loại thức uống. Có lẽ là họ thuộc trường phái thích nói chuyện nên đến khi cuộc trò chuyện đã tàn, đá lạnh trong sinh tố tan ra thành nước thì họ sẽ dùng ống hút và uống như nước ép thôi. Nhưng với tôi nó là món ăn. Tôi sẽ dùng muỗng để múc từ đầu đến cuối và thường giải quyết xong ly sinh tố từ khi nó còn chưa có dấu hiện ra tách nước. Nói nhiều như vậy nhưng chưa giới thiệu cho bạn sinh tố là gì nhỉ!?

Sinh tố là một món ăn (thức uống) làm từ rau củ quả được xay chung với sữa, đá làm thành một hỗn hợp lỏng dạng đặc và sệt có màu sắc tươi sáng của nguyên liệu: màu xanh của bơ, màu tím của việt quất, màu đỏ hồng của dâu, màu vàng của xoài,… Phía trên có thể cho thêm vài loại siêu thực phẩm: phô mai kem mặn, kem tươi, bột hạt óc chó, hạnh nhân lát, nho khô, việt quất, dừa khô,… Hấp dẫn không!?

Nguyên liệu làm sinh tố chỉ cần hơi mềm là được. Nên với sức sáng tạo độc đáo của loài người, có đến hàng trăm, hàng nghìn loại sinh tố được kết hợp từ nhiều loại nguyên liệu khác nhau. Nhưng chỉ có những chuyên gia pha chế mới có thể sáng tạo ra loại kết hợp độc đáo nhất, có hương vị ngon lành nhất và sẽ càng tốt hơn nếu có thể phổ biến cho mọi người. Tuy nhiên, khi làm sinh tố cũng có những điểm lưu ý căn bản. Chúng ta có thể dùng những lưu ý này và kết hợp những thứ thông thường nhất là có thể có một ly sinh tố tuyệt vời rồi.

 

landscape-1462989593-delish-smoothies-index Smoothies - Sinh tốSinh tố 

 

Đầu tiên là nguyên liệu làm sinh tố phải tươi, chọn quả thời điểm chín vừa đúng để có hương vị thơm đậm đà nhất. Vì vậy, sinh tố là một món theo mùa. Mùa nào thức nấy. Tiếp theo là đông lạnh vài loại trái cây để có thể thay cho đá, làm giảm bớt thành phần của đá tránh cho sinh tố bị loãng. Dùng nước dừa hoặc sữa tươi thay cho nước để sinh tố có hương vị thơm ngọt hơn. Dùng một ít nước cốt chanh để tăng vị chua hấp dẫn, tăng khả năng hấp thụ vitamin C và cũng giảm bớt tình trạng oxi hoá dễ làm xỉn màu của món ăn. Mất đẹp. Cuối cùng là cho đá ở bước sau cùng để tránh cho tình trạng đá xay quá nhuyễn, dễ tan thành nước, gây ra trường hợp tách nước cho sinh tố.

Ở xứ nhiệt đới Việt Nam, phong phú và ngon nhất có lẽ là mùa hè với rất nhiều loại hoa quả vào mùa: bơ, thơm, mít, chôm chôm, chuối, mận, ổi, xoài, nhãn, nho, sầu riêng,… Vì vậy, cũng sẽ có càng nhiều loại sinh tố ngon lành phù hợp với sở thích của nhiều người. Hiện nay, sau khi phát hiện nhiều tác dụng tốt cho cơ thể của các loại rau, sinh tố rau xanh trở nên phổ biến hơn và được nhiều người chấp nhận hơn bởi các lợi ích của nó: giàu diệp lục, cải thiện tinh thần và sức tập trung, hỗ trợ tiêu hoá và chức năng chuyển hoá chung, tăng cường tiêu thụ trái cây và rau xanh, cải thiện tâm trạng, chống trầm cảm, thúc đẩy giảm cân tự nhiên, cung cấp nước và làm sáng da. Tuy nhiên, vị ngọt tự nhiên, hương thơm nồng nàn của các loại trái cây là loại hương vị càng khó cưỡng. Buổi xế trưa hè, mặt trời lên cao, bụng lại không no, không đói nhưng lại muốn ăn một thứ gì đó thật ngon, thật mát, không gây béo mà lại đẹp da, tốt cho cơ thể thì sinh tố là một lựa chọn tuyệt vời. Riêng tôi thì thời gian thưởng thức sinh tố bơ với màu xanh mát mắt, thơm dịu, vị béo ngậy của bơ hoà với sữa đặc, thỉnh thoảng lại cắn một miếng dừa khô ngọt, giòn thật sự là nhân gian mỹ vị.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of