Spaghetti – Mỳ Ý .

 

Pasta is a traditional Italian food with almost 400 varieties with 1300 variations of taste, color, different shapes. It can be divided into five basic forms: fibrous (Spaghetti, Capellini, Fusilli …, pipes (Macaroni, Penne, Rigatoni, …), have the bowel (Ravioli, Gnocchi, Fattisu,…), special shape (Farfalle, Rote, Conchiglie,…) and large version (Lagsana, Blecs, Filindeu, …). Spaghetti is a plural form of the Italian word spaghetto, a slang word for spago, meaning “thin rope” or “twine”. And Spaghetti is one of Italy ‘s most famous pastas, often accompanied by sauces of olive oil, cream sauce or tomato sauce.

Italian spaghetti is made from Semolina flour, hard wheat flour, amber, ground, dried and carefully screened to no longer contain bran or seed in the flour. In wheat flour, Semolina contains the highest levels of protein, gluten, and is rich in nutrients and minerals, suitable for children’s diets. Spaghetti made from Semolina should have a rather dense texture, and be divided into two types: fresh noodles and dry noodles. Fresh noodles are always the first choice when you want to enjoy and feel full Italian taste but often, we can only enjoy dry noodles because of its convenience. With dry noodles, spaghetti needs to boil noodles in boiling water from 8 to 10 ‘with a little salt, stirring constantly to noodles are not sticky and boiled noodles do not too ripe to lose the taste of noodles. Spaghetti has a distinctive wheat flavor and is accompanied by special sauces that create a fine artwork in both taste and color in accordance with the strict requirements of the Italian aesthetic.

 

mỳ-ý-3-1024x683 Spaghetti - Mỳ Ý . Spaghetti

First of all, the most popular spaghetti in Vietnam is the combination of tomato sauce with five basic recipes. Bolognesca with minced beef, tomatoes, onions, salt, olive oil and oregano leaves. Puttanesca with anchovies, olives, olive oil, capers, onions, garlic, chili powder and oregano leaves. Fra diavolo with shrimp (seafood), tomatoes, white wine, garlic, parsley, and olive oil. Arrabbiata with the simplest ingredients: tomatoes, basil, chili powder, garlic and olive oil. Finally, Ragu with pork (beef), celery, cloves and olive oil. Olive oil is an indispensable spice with any kind of tomato sauce of spaghetti. Depending on the taste of each person that tomato sauce can add cheese to the sauce to eat more fat and more.

For those who do not like tomatoes, creamy pasta is a perfect choice with a combination of white meat (chicken, seafood, ..), cheese, butter and cream. The main theme of the combination of cream cheese – fresh creamy makes the appeal hard to deny the perfect partner: pasta sauce with chicken mushrooms, pasta with jambon or cream sauce with seafood cream sauce, …

The third type – Pesto with colour green, fresh eyes and strong smell of Basilico leaves with common name in Vietnam is basil leaves. Pesto (verb of pestare) is a non-cooking sauce that is ground by a millstone or grinder as its name implies with basil leaves, garlic, pine nuts, salt and olive oil. Most of the fiber is combined with chicken, fish, shrimp or fried smoked meat to enhance flavor.

In addition, a spaghetti all-black shinny under the effect of olive oil. This noodles are dyed by squid in squid when runing away, so they tend to chew and smell better when combined with seafood.

 

Mỳ Ý

Pasta – Mì Ý là một loại thực phẩm truyền thống của Ý có gần 400 loại với 1300 biến tấu hương vị, màu sắc, hình dáng khác nhau. Có thể chia thành năm dạng cơ bản: dạng sợi (Spaghetti, Capellini, Fusilli,…), dạng ống (Macaroni, Penne, Rigatoni,…), dạng có nhân (Ravioli, Gnocchi, Fattisu,…), dạng đặc biệt (Farfalle, Rote, Conchiglie,…) và dạng bản lớn (Lagsana, Blecs, Filindeu,…). Spaghetti là dạng số nhiều của từ tiếng Ý spaghetto, một từ giảm nhẹ nghĩa cho từ spago, có nghĩa là “dây mỏng” hay “sợi xe”. Và Spaghetti là một loại Pasta nổi tiếng nhất của Ý thường đi kèm với nước sốt từ dầu ô – liu, sốt kem hay sốt cà chua.

Spaghetti của Ý được  làm từ bột Semolina, loại bột làm từ lúa mì cứng, màu hổ phách, xay thô, sấy khô và sàng lọc thật kỹ để không còn chứa cám hay hạt mầm trong bột. Trong các loại bột mì, Semolina chứa hàm lượng protein, gluten cao nhất nên chứa rất nhiều dưỡng chất và khoáng chất, thích hợp để lựa chọn trong thực đơn ăn dặm của trẻ con. Spaghetti làm từ Semolina nên có kết cấu khá đặc, và được chia làm hai loại là mì tươi và mì khô. Mì tươi luôn là sự lựa chọn hàng đầu khi bạn muốn thưởng thức và cảm nhận đầy đủ phong vị Ý nhưng thường, chúng ta chỉ có thể thưởng thức mì khô bởi sự tiện lợi của nó. Với mì khô, Spaghetti cần luộc mì trong nước sôi từ 8 – 10’ với một chút muối, khuấy liên tục để mì không bị dính và luộc vừa chín không mất hương vị của mì. Spaghetti có vị lúa mì đặc trưng và kết hợp với các loại nước sốt đặc biệt tạo nên một tác phẩm nghệ thuật cả về mùi vị và màu sắc theo đúng yêu cầu khắc khe của thẩm mĩ Ý.

 

mỳ-y4-1024x680 Spaghetti - Mỳ Ý .Mỳ Ý 

Đầu tiên phải kể đến là món Spaghetti phổ biến nhất ở Việt Nam là kết hợp với sốt cà chua với năm công thức cơ bản. Bolognesca với thịt bò băm, cà chua, hành tây, muối, dầu ô liu và lá oregano. Puttanesca với cá cơm, quả ô liu, dầu ô liu, nụ bạch hoa, hành tây, tỏi, ớt bột và lá oregano. Fra diavolo với tôm (hải sản), cà chua, rượu trắng, tỏi, mùi tây, và dầu ô liu. Arrabbiata với thành phần đơn giản nhất: cà chua, húng quế, ớt bột, tỏi và dầu ô liu. Cuối cùng là Ragu với thịt heo (bò), cần tây, đinh hương và dầu ô liu. Dầu ô liu là gia vị không thể thiếu với bất kỳ loại sốt cà chua nào của mì Spaghetti. Tuỳ theo khẩu vị của mỗi người mà sốt cà chua có thể thêm phô mai vào sốt  để món ăn thêm ngậy và béo hơn.

Với những người không thích cà chua thì món mỳ Ý sốt kem là một sự lựa chọn hoàn hảo với sự kết hợp của thịt trắng (gà, hải sản,..), phô mai, bơ và kem. Vị ngậy chủ đạo của sự kết hợp đồng chất phô mai – kem tươi tạo nên sự hấp dẫn khó chối từ với các partner hoàn hảo: mỳ Ý sốt kem gà nấm, mỳ Ý sốt kem dăm bông hay mỳ Ý sốt kem hải sản,…

Loại sốt thứ ba – Pesto với màu xanh mát mắt và mùi hương nồng của lá Basilico với tên thường gọi ở Việt Nam là lá húng. Pesto (động từ của từ pestare) là loại sốt không nấu mà nghiền nhuyễn bằng cối đá hoặc máy xay như chính tên của nó với lá basil, tỏi, hạt thông, muối và dầu ô liu. Với thành phần đa phần là chất xơ nên kết hợp với nó sẽ là gà, cá, tôm hay thịt hun khói rán giòn để tăng hương vị.

Ngoài ra, một loại spaghetti được để riêng ra tất cả là spaghetti mực đen với sợi mì màu đen tuyền óng ả dưới tác dụng ở dầu ô liu. Loại mì này được nhuộm bởi màu đen của mực trong túi mực của con mực phun ra khi chạy trốn nên thường dai và dậy mùi hơn cả khi kết hợp với hải sản.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of