Yogurt – Sữa chua

 

About 4000 years ago, Egyptians women used yogurt as food, shower gel, mask to have beautiful skin and prevent wrinkles. It was quietly handed down from grandmother to mother, from mother to daughter by mouth and only started really popular and famous around the world in the 19th century.

A Russian scientist, Ilya Metchnikoff, who works at the Pasteur Institute in Paris, specializing in research on the immune system has received a Nobel Prize in Medicine, studied the benefits of yogurt and believes that aging is because toxic bacteria in the gut causing, and lactic acid in yogurt can prolong life. To research and prove this fact, he drinks yogurt everyday. To spill the beans, he had committed suicide two times because of the pain he suffered after the death of two wives by injecting large doses of opioid and recurrent fever but did not die. He died in 1916, then 36 years and at the age of 71. In addition, in 1950s, health professionals Gayelord Hauser released the book “Look Younger, Live Longer” under the effect of yogurt and in 1962 the US Food and Drug Administration (FDA) allows yogurt manufacturers to not issue health warnings to the customers. The reason is that it is a product that does not bring  a health risk  for the user.

sữa-chua-2 Yogurt - Sữa chuaYogurt

With the effects of famous people and the most prestigious certifications, yogurt has confirmed its benefit on health. In addition to good for health, it is popular in the world because of the delicious taste and the combination diversity with other foods that make the taste extremely diverse.

Yogurt is a product that was accidentally discovered by the temperature interaction with the milk and the natural yeasts strains in sheep stomach (the milk storage of that time). As the result, that combined them to produce milk sour taste. When you drink, it has a special aroma and a cool feeling, very refreshing. Nowaday, there are a load of yogurt product  from difference raw material such as: milk sweetened, sugar-free milk, powdered milk, granulated milk, cow’s milk, goat’s milk, human milk,…. With many strains of yeast as well as different temperatures have given different flavors and different concentrations. Therefore, yogurt is suitable for all ages from children to elder with many different. People can drink, eat with fruit, make bread or soup, salad, and the simplest: just eat. Yogurt cold, cool, fatty. Yogurt frozen is cold not only make your tongue but also your brain feel numb in happiness. Every single type of yogurt has a special flavor that you have to taste and find out what is your favorite.

In yogurt are many minerals: calcium, vitamin C, D, zinc, lactic acid and probiotic, they support digestion, supply the beneficial bacteria in the intestine, increase resistance, prevent hypertension, reduce cholesterol, teeth protection, hair and having beautiful skin are other advantages. Due to the fact that yogurt has been certified that it has no side effects, so you can freely eat yogurt, drink yogurt at any time of the day, day after day, month after month, year after year. Your body just become more and more beautiful, healthy and sexy. Just don’t use it as main meal or a substitute for rice.

Sữa Chua

Cách đây khoảng 4000 năm, sữa chua đã được các phụ nữ Ai Cập cổ dùng để ăn, tắm, đắp mặt với mong ước đẹp da và ngăn ngừa nếp nhăn. Nó vẫn âm thầm được lưu truyền từ bà sang mẹ, từ mẹ sang con bằng đường truyền miệng và chỉ bắt đầu thực sự nổi tiếng và phổ biến khắp thế giới là vào thế kỳ 19.

Một nhà khoa học người Nga tên là Ilya Metchnikoff làm việc tại viện Pasteur, Paris chuyên nghiên cứu về hệ miễn dịch đã nhận được giải Nobel Y học về công trình nghiên cứu thực bào đã nghiên cứu lợi ích của sữa chua và tin rằng sự lão hoá là do các vi trùng độc trong ruột gây ra, và axit lactic có trong sữa chua có thể kéo dài sự sống. Để nghiên cứu và chứng minh điều này, ông đã uống sữa chua hằng ngày. Và một cách vô ý hay tình cờ, ông đã từng tự tử hai lần vì quá đau khổ sau hai đám tang của hai người vợ bằng cách tiêm vào cơ thể thuốc phiện liều lớn và bệnh sốt hồi quy nhưng lại không chết. Ông mất năm 1916, sau đó 36 năm và hưởng thọ 71 tuổi. Tiếp đó, vào năm 1950, chuyên gia sức khoẻ Gayelord Hauser đã cho ra dời cuốn sách “Nhìn trẻ hơn, sống lâu hơn” dưới tác dụng của sữa chua và năm 1962 Cục quản lý thực phẩm và dược phẩm Hoa Kỳ (FDA) lại cho phép các nhà sản xuất sữa chua không cần ghi khuyến cáo về sức khỏe tới người sử dụng. Lí do là nó là một sản phẩm không gây nguy hại gì đến sức khỏe cả.

 

sữa-chua-3 Yogurt - Sữa chuaSữa chua

Với những hiệu ứng người nổi tiếng cũng như các chứng nhận uy tín nhất, sữa chua đã khẳng định tác dụng của nó đối với sức khoẻ. Nhưng ngoài tốt cho sức khoẻ, nó phổ biến trên thế giới bởi vị ngon và các kết hợp đa dạng và phong phú với nhiều loại thực phẩm khác tạo nên hương vị cực kỳ đa dạng.

Sữa chua là sản phẩm được phát hiện tình cờ từ bà mai nhiệt độ đã tác động đến sữa và các chủng men tự nhiên có trong bao tử cừu (phương tiện cất chứa thời đó) làm chúng kết hợp với nhau tạo ra sữa cô đặc có vị chua. Khi uống lại có hương thơm đặc biệt và cảm giác mát, rất sảng khoái. Ngày nay, sữa chua được nghiên cứu phát triển rất nhiều dòng từ các nguyên liệu khác nhau: sữa có đường, sữa không đường, sữa bột, sữa hạt, sữa bò, sữa dê, sữa mẹ,… với nhiều chủng men được chọn lọc cũng như nhiệt độ khác nhau đã cho ra nhiều loại hương vị và độ cô đặc khác nhau. Vì vậy, sữa chua thích hợp cho mọi lứa tuổi từ trẻ con đến người già với nhiều các khác nhau. Có thể uống, có thể ăn cùng trái cây, làm bánh bột, làm súp, trộn salad, và đơn giản nhất: ăn nó thôi. Sữa chua lạnh, mát mẻ, mềm béo. Sữa chua đông đá tê dại từ lưỡi lên đến đầu óc. Sữa chua uống khai vị, kích thích ăn ngon. Mỗi loại đều có một đặc điểm riêng mà bạn cần thử hết thì mới có thể biết được mình thích loại nào.

Trong sữa chua có rất nhiều khoáng chất: canxi, vitamin C, D, kẽm, axit lactic và probiotic nên chúng hỗ trợ tiêu hoá, bổ sung vi khuẩn có lợi trong ruột, tăng sức đề kháng, ngăn ngừa cao huyết áp, giảm cholesterol, bảo vệ răng miệng, giúp răng chắc khoẻ, đẹp da và bảo vệ tóc. Vì đã được chứng nhận là không có tác dụng phụ nên bạn có thể thoải mái mà ăn sữa chua, uống sữa chua vào bất cứ lúc nào trong ngày, ngày qua ngày, tháng qua tháng, năm tiếp năm… mà cơ thể sẽ càng ngày càng khoẻ hơn, da dẻ ngày càng đẹp hơn, dáng ngày càng chuẩn hơn. Chỉ là đừng dùng nó để thay cơm hay bữa chính là được.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of