The salted garden egg with shrimp sauce – Cà pháo mắm tôm.

 

One of the most popular dishes of Vietnam, but still not popular for foreigners or the world is Salted garden egg with shrimp sauce. The egg-plant is white, crispy featured among the purple red shrimp sauce is very easy to make the rice cooker in the family was clean before the cooler.

The two main ingredients of The salted garden egg with shrimp sauce as well as its name: Salted garden egg and shrimp sauce.

Garden egg, a varietal of eggplant, also has another name is yellow-fruit nightshade, round fruit, big toe size. Salted garden egg must choose old fruit, small peduncle, wash thoroughly through water and bring out the sun to wilt. When we see on the skin of garden egg appear wrinkled from dehydration, we bring in and carefully cut off the peduncle to not penetrate into flesh and soak in light salt water. Soak, wash garden egg with light salt water until water is clear and drain. Sprinkle with sea salt and place in a clean jar. Boiled salt water, warm water, then pour over garden egg and take up weight to cover not to surface. Soaked in a lot of salt, garden egg will be crispier than the salt to enough but should to avoid too salty, not good health. The salt garden egg can be stored for a long time, from a few months to a year, the longer the garden egg is better because it will be more spice and crispy.

Shrimp paste is a type of sauce that was appeared to the first half of XIX century, the Nguyen Dynasty. Shrimp sauce is usually made from shrimps with reddish or tiny shirmp which is crustacean, living in the sea, reddish purple, shrimp-like shape when young. Crush shrimp with salt, put in big jar has big mouth and dry in the sun for 8 months is complete. During sun exposure, the enzymes in the intestines of the shrimp will produce fermentation, high salt concentration will prevent the harmful agents, making the process go smoothly and safely. Continuing stir shrimps with wooden sticks in the sun will make the fermentation process take place evenly and increase completion time of the sauce. Different salinity and sun drying rates will give three different forms of shrimp sauce: solid, thick and liquid.

Shrimp sauce to eat with garden egg is liquid. When eating, shrimp sauce will be squeezed lemon juice, beat up until effervesce, add sugar, chilli, garlic for increase the taste. Put salted garden egg in the sauce or private disk. White round fruits, rolled between the red purple water more prominent and attractive. Put in the mouth, biting a piece will immediately feel the crispy of sound “crack”, small case firecrackers in the mouth (worth with name garden egg) mix the salty taste when chewing and special taste of shrimp sauce. This is a very interesting dish. Vietnamese can only have a cup of salted garden egg and shrimp sauce with white rice is able to solve a delicious lunch. And the salted garden egg and shrimp sauce pair with boiled pork meat is perfect. The crispy taste of garden egg, the salty taste of the sauce, smell characteristic mix with tough sticky taste of the boiled pork meat makes the meal complete quickly and delicious. A meal full of nutrition and bold Vietnamese.

According to Chinese Medicine, garden egg has a sweet taste, nature “cold”, hemolysis, anti-inflammatory, analgesic, laxative, diuretic … Salt garden egg also can reduce the amount of toxic Solanine is still in fresh garden egg. Shrimp sauce include a large amount of DHA, an important element in developing intelligence, developing retina and improving the nervous system. Shrimp sauce also include water-retaining substances: proteins, peptides and carbohydrates. They dissolve, reducing the activity of liquid so limits the proliferation of bacteria. This process leads to natural aseptic. So, when you eat shrimp sauce properly, you will not need to worry about hygiene or toxic but also have extremely useful effects with fed up for the anorexia. However, this item should be restricted to pregnant and postnatal women, sick, patients with a history of heart disease and hypertension due to its nature “cold” and hemolysis.

Cà pháo mắm tôm

Một trong những món ăn dân gian có hương vị đặc biệt của Việt Nam nhưng vẫn chưa được phổ biến rộng cho người nước ngoài hay trên thế giới là món cà pháo mắm tôm. Những quả cà trắng muốt, giòn sần sật được tắm trong nền nước mắm tôm màu đỏ tím mằn mặn, đậm đà rất dễ làm cho nồi cơm trong gia đình bị vét sạch ngay khi vỏ nồi còn nóng ấm.

Hai thành phần chính của món cà pháo mắm tôm cũng như chính tên của nó: cà pháo và mắm tôm.

Cà pháo, một loại cà biến chủng của cà tím còn có tên khác là cà gai hoa trắng, quả tròn, to cỡ đầu ngón chân cái. Cà làm muối phải chọn quả già, có tai cuống nhỏ, rửa sơ qua nước rồi mang ra phơi nắng cho héo. Khi nhìn thấy trên vỏ ngoài xuất hiện những nếp nhăn do mất nước ta mang vào và cẩn thận cắt bỏ phần tai cà sao cho không thâm vào phần thịt và ngâm vào nước muối loãng. Ngâm rửa cà bằng nước muối cho đến khi nước trong vắt rồi để ráo. Xóc cà với muối biển và cho vào một cái vại sạch. Nấu sôi nước muối, nước ấm thì đổ cho ngập cà và lấy vật nặng đè lên để cà không nổi lên bề mặt. Ngâm cà nhiều muối thì cà sẽ giòn hơn những vẫn nên cho muối vừa đủ để tránh tình trạng quá mặn, không tốt cho sức khoẻ. Cà muối có thể bảo quản rất lâu, từ vài tháng đến cả năm, càng lâu thì cà càng ngon bởi lúc này cà sẽ thấm vị và giòn hơn.

 Mắm tôm là loại mắm đã từng được dâng lên cho vua chúa triều Nguyễn vào nửa đầu thế kỷ XIX. Mắm tôm thường được làm từ con tôm có gạch đỏ son hoặc con ruốc (moi) là loài giáp xác, sống ở biển, màu đỏ tím nhạt, có hình dạng giống con tôm khi còn bé. Chà nát thịt tôm (ruốc) với muối, cho vào lu có miệng lớn và phơi nắng liên tục trong 8 tháng là có thể dùng được. Trong thời gian phơi nắng, enzym trong ruột tôm sẽ tạo ra quá trình lên men, nồng độ muối cao sẽ ngăn cách các tác nhân gây hại, giúp cho quá trình  được diễn ra suôn sẻ và an toàn. Liên tục đảo tôm (ruốc) bằng gậy tre hoặc bằng gỗ dưới nắng sẽ làm cho quá trình lên men được diễn ra đồng đều và tăng tiến độ chín của mắm. Tỷ lệ muối và quá trình phơi nắng khác nhau sẽ cho ra ba dạng mắm tôm khác nhau: đặc, sệt và lỏng.

Mắm tôm để ăn cùng cà pháo là mắm tôm dạng lỏng. Khi ăn, mắm tôm sẽ được vắt thêm nước chanh, đánh lên cho đến khi mắm sủi bọt, nêm thêm đường, ớt, tỏi cho hợp khẩu vị. Cho cà vào mắm hoặc để dĩa riêng tuỳ thích. Những quả cà trắng tròn, núng nính lăn giữa dòng nước đỏ tím càng nổi bật và hấp dẫn. Đưa cà lên miệng, cắn một miếng sẽ ngay lập tức cảm nhận được vị giòn của nó bằng tiếng “bụp”, vị giòn nổ trong miệng (xứng danh cà pháo) khi nhai hoà với vị mặn và hương vị quyến rũ của mắm tôm tạo thành một món đưa cơm cực kỳ hấp dẫn. Người Việt có thể chỉ cần một chén cà pháo mắm tôm với cơm trắng là có thể giải quyết xong một bữa trưa ngon miệng. Và cặp bài trùng của món cà pháo mắm tôm là thịt heo luộc. Vị giòn của cà pháo, vị mặn của mắm, hương vị nồng nàn đặc trưng hoà cùng mùi thịt và vị dẻo dính của thịt heo luộc càng làm cho bữa cơm được diễn ra nhanh chóng và ngon miệng. Một bữa ăn đầy đủ dinh dưỡng và đậm chất Việt.

Theo Đông y, cà pháo có vị ngọt, tính hàn, có tác dụng tán huyết, chống viêm, giảm đau, nhuận tràng, lợi tiểu,… Cà muối còn có thể giảm bớt lượng Solanin độc hại luôn vẫn tồn tại trong cà sống. Trong mắm tôm có chứa một lượng lớn DHA, một loại axit béo quan trọng đóng vai trò quan trọng phát triển trí thông minh, phát triển võng mạc và hoàn thiện hệ thần kinh. Trong mắm tôm cũng có chứa các chất giữ nước là protein, peptide và carbohydrate. Chúng hòa tan, làm giảm hoạt động của nước từ đó hạn chế sự sinh sôi nảy nở của vi khuẩn. Quá trình này dẫn đến sự vô trùng tự nhiên. Vì vậy, khi ăn cà pháo mắm tôm đúng chuẩn, bạn sẽ không cần lo lắng về sự mất vệ sinh hay độc hại mà còn có những tác dụng cực kỳ hữu ích mà lại kích thích ngon miệng cho những lúc chán ăn. Tuy nhiên, món này nên được hạn chế với phụ nữ mang thai và sau sinh, người mới ốm dậy, có tiền sử bệnh tim và cao huyết áp bởi tính hàn và tán huyết của nó.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of