Yang Chow fried rice – Cơm chiên Dương Châu

 

Yang Chow is a dish originated from China, famous in many parts of the world. It is

famous because it is suitable for many people, many cases and many kinds of weather in the spring from the hot sun, or cold autumn, even at the time of unpleasant season. Full nutritious food with various flavors, cheerful colors; a bit of everything, continuous change by the accompanying materials will satisfied both children and adults.

Fried rice is invent to avoid waste of rice, food left over from front meal. Cold rice, slightly hard and no sticky but requires the dish must be delicious and not fed up. So, you want to cook fried rice, you have to use cold rice or rice in the refrigerator for harden. Without hot rice to fried rice, causing easy crushed and clotted. The type of rice for fry must be long grain rice, slightly old for dry enough to soft smell from inside. Specificity of Yang Chow fried rice are yellow or red color, so before cooking, we have to mix some color into rice to make the rice color beautiful and even. This color is from natural ingredients: turmeric, egg yolk, salted egg, baby jackfruit oil, tomato sauce, … to make the dish more attractive and safer. The fried rice will be smooth, eaten, will have a crispy crust outside, smooth soft inside, full taste of vegetables and meat.

Yang Chow fried rice is often fried with egg, sauteed ground pork, Chinese sausage, shrimp, chop carrot and snow pea. Depending on your taste and season, in dish Yang Chow fried rice also put in onion, sweet corn, mushrooms, bell peppers, lotus seeds, cucumber, tomato, sausage, ham, chicken, squid clam, … like a Mixed fried rice. The ingredients for fried rice must be cooked private because it does not mix everything flavor. Then, in turn to the fried rice until the mix together. The taste of each type of ingredients will both no mix and linked together to create a dish synthetic flavors in it. It is both collective and personal as a powerful business that embraces all unique qualities in it.

 

comchienduongchau-1 Yang Chow fried rice - Cơm chiên Dương ChâuYang Chow fried rice

 

Fried rice needs to maintain a high temperature stability, crispy on the outside, soft on the inside so it is required fry with thick-bottomed pan. Fry on large fire, more oil to rice seeds smooth, well and absorb spice. The amount of oil to fry must enough to keep the rices is not dry and sticky. The rice is just dry and after the ingredients are added to add spicy. Fry when the rices slightly burned when the ingredients have linked together. Turn off stove, to the plate, sprinkle the chopped green onion and pepper. Use hot.

A plate of rice have yellow color, add green of snow pea, orange of carrot, pink of shrimp, white of spuid, light brown of meat, red of Chinese sausage, white gold of eggs, black of pepper, green of green onion, … Smoke carry aromatic scent hits strongly the human senses. A part fried rice is both full: fiber, protein to starch and taste favor of materials from the forest to the sea, from animals to plants and from spring to winter extremely rich. Many colors as the rainbow: red, orange, yellow, green, blue, indigo, violet. Do you smile and be happy?

Cơm chiên dương châu. 

Cơm chiên Dương Châu là món ăn có nguồn gốc từ Trung Quốc nổi tiếng ở nhiều nơi trên thế giới. Nó nổi tiếng vì nó là món phù hợp cho nhiều người, nhiều trường hợp và nhiều loại thời tiết trong năm từ xuân hạ nắng nóng, hay thu đông lạnh lẽo, kể cả lúc giao mùa khó chịu cũng thích hợp nốt. Một món ăn no, đủ dinh dưỡng với hương vị đa dạng, màu sắc vui mắt; mỗi thứ một chút thay đổi vị liên tục bởi các loại nguyên liệu đi kèm sẽ gây thích thú cho cả trẻ con và người lớn.

Cơm chiên xuất phát điểm là phát minh tránh gây lãng phí phần cơm, thức ăn còn thừa lại từ bữa ăn trước của gia đình, cơm nguội, hơi săn cứng và dễ rời hạt mà yêu cầu món ăn phải ngon và không gây ngán. Vì vậy, muốn cơm chiên ngon, bạn phải dùng cơm nguội hoặc cơm cho vào tủ lạnh cho săn lại mà không phải dùng cơm nóng để rang cơm, gây dễ nát và vón cục. Loại gạo để làm cơm rang phải là loại gạo hạt dài, hơi cũ để gạo được nở xốp, khô vừa đủ, thơm mềm bên trong. Đặc trưng của cơm chiên Dương Châu là có màu vàng hoặc màu đỏ nên trước khi nấu cơm, ta phải trộn vào một ít màu vào gạo để cơm lên màu đẹp và đều. Cũng có thể cho vào một ít màu từ nguyên liệu tự nhiên: nghệ, lòng đỏ trứng, trứng muối, dầu gấc, sốt cà chua,… để món ăn có mùi thơm hấp dẫn và an toàn hơn. Hạt cơm chiên lên sẽ mướt, mẩy, ăn vào sẽ có lớp ngoài hơi giòn, bên trong mềm mịn, đẫm vị của rau củ và thịt.

Nguyên liệu đi kèm trong cơm chiên Dương Châu thường có trứng xào tơi, thịt xá xíu, lạp xưởng, tôm, cà rốt cắt hạt lựu và đậu Hà Lan. Tuỳ theo sở thích và theo mùa, trong món cơm chiên Dương Châu còn có thể cho vào hành tây, bắp ngọt, nấm, ớt chuông, hạt sen, dưa chuột, cà chua, xúc xích, jambon, chả, thịt gà, mực, nghêu,… giống như một món cơm chiên thập cẩm. Các loại nguyên liệu sống rang cùng cơm chiên phải được làm chín riêng từng loại trước để không bị lẫn mùi và hương vị đặc trưng riêng của nó. Sau đó lại lần lượt cho vào cơm đang chiên cho đến lúc hoà hợp lại vào nhau. Hương vị của từng loại nguyên liệu sẽ vừa không hoà lẫn vào nhau, vừa bắt tay nhau tạo nên một món cơm có hương vị của tổng hợp tất cả các loại nguyên liệu trong nó. Vừa có tính tập thể, vừa có tính cá nhân như một doanh nghiệp hùng mạnh bao dung tất cả các cá tính riêng biệt và độc đáo trong nó.

 

yang-chow-fried-rice Yang Chow fried rice - Cơm chiên Dương ChâuCơm chiên dương châu

 

Rang cơm cần duy trì nhiệt độ cao ổn định thì hạt cơm mới giòn bên ngoài, mềm bên trong nên yêu cầu phải được chiên bằng chảo gang sâu lòng hoặc chảo không dính có đế dày. Rang cơm trên lửa lớn, nhiều dầu để hạt cơm bóng bẩy, tơi và thấm đều gia vị. Lượng dầu để rang cơm tuy nhiều nhưng không được dư thừa làm món ăn ngấy nhưng cũng phải vừa đủ để hạt cơm không khô và dính khi thiếu dầu. Rang cơm vừa khô săn lại là cho các nguyên liệu kèm theo vào và nêm gia vị. Rang đến lúc chảo hơi cháy cạnh là lúc các nguyên liệu đã quyện vào nhau. Tắt bếp, cho ra đĩa, rắc hành lá cắt nhỏ và tiêu lên trên rồi dùng nóng.

Một đĩa cơm vàng điểm xuyết bởi những hạt đậu hà lan xanh, cà rốt cam, tôm hồng, mực trắng, thịt nâu nhạt, lạp xưởng đỏ trong, trứng vàng trắng, tiêu đen, hành lá hoa xanh,… bốc khói trắng lôi kéo theo hương thơm hấp dẫn đập vào mọi giác quan của con người một cách mãnh liệt. Một phần cơm vừa đủ chất từ xơ, đạm đến tinh bột vừa được thử nhiều loại nguyên liệu từ trên rừng xuống dưới biển, từ động vật đến thực vật và từ mùa xuân sang mùa đông với các hương vị khác nhau vô cùng phong phú vừa được mãn nhãn với các màu sắc tươi sáng và rực rỡ của cầu vồng: đỏ, cam, vàng, lục, lam, chàm, tím. Bạn có nở nụ cười và hạnh phúc hơn không?

 

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Thiện Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Thiện
Guest

món ăn ngon